Zbawienne dla zdrowia właściwości imbiru

Zbawienne dla zdrowia właściwości imbiru

Imbir to roślina, bez jakiej dużo narodów nie jest w stanie przeżyć. Właściwości lecznicze imbiru na co dzień stosowane są w Azji. Dla każdego mieszkańca Azji imbir jest głównym dodatkiem do potraw i niezwykle pomocnym lekarstwem na przeziębienie (herbata z imbirem), mdłości (napar z imbiru) czy bóle miesiączkowe (plastry korzenia imbiru).Imbir jest przyprawą, która jest utożsamiana z piwem oraz ciasteczkami z amerykańskich filmów. W polskiej kuchni, w sproszkowej wersji, nadawała smaku tylko flakom, pasztetowi z zająca oraz piernikowi.

Figi i ich właściwości zdrowotne

Figi i ich właściwości zdrowotne

Figi są owocami o niezwykłych wartościach odżywczych. Pochodzą z Azji Mniejszej i krajów śródziemnomorskich – znane są z nich Turcja i Grecja. Owoce pojawiają się też w wielu innych miejscach na świecie, np. Hiszpanii, Gruzji, Armenii, Indiach, Nepalu, Pakistanie, na Półwyspie Indochińskim.

Superfoods, które powinieneś jeść codziennie!

Superfoods, które powinieneś jeść codziennie!

Każdy z nas codziennie bombardowany wiadomościami z informacją, co jest zdrowe, a co nie. Nawet dla tych z nas, którzy wiedzą, jakie korzyści zdrowotne przynoszą poszczególne pokarmy może to być nieco przytłaczające. Bez względu na to, na jaką listę produktową spojrzysz zawsze można na nich znaleźć pewne produkty. Są to najpewniej tzw. Super foods, czyli najzdrowsze produkty żywnościowe na świecie. Są one tak nazywane, gdyż są one napakowane niewiarygodną ilością składników odżywczych w małej porcji. Wszystkie z nich można znaleźć w specjalistycznych sklepach ze zdrową żywnością w dość niskich cenach.

Chociaż nie ma stworzonej specjalnej listy oto kilka pokarmów, które dadzą Twojemu organizmowi niesamowitą ilość witamin, minerałów i nie tylko!

Czy sól himalajska jest najzdrowsza?

Czy sól himalajska jest najzdrowsza?

Ktoś kiedyś powiedział, że sól sprawia, że dania smakują źle, jeśli ona się w nich nie znajdzie.

No i pewnie ciężko się nie zgodzić z tym stwierdzeniem. Sól jest najczęściej używaną przyprawą w kuchniach na całym świecie. Bez niej większość posiłków będzie smakować mdle i nieciekawe.

Jednak ... nie wszystkie rodzaje soli są sobie równe i istnieje wiele "typów" do wyboru.

Mamy różową sól himalajską, sól morską, kuchenną, koszerną i wiele innych.

Nie tylko różnią się smakiem i teksturą, ale są też pewne różnice w zawartości składników mineralnych, jodu i sodu.

Ten artykuł bada najpopularniejsze rodzaje soli, aby pomóc Ci dokonać właściwego wyboru.

Ale po pierwsze, sprawdźmy, co jest solą i dlaczego jest to tak kontrowersyjny składnik spośród ekspertów w dziedzinie zdrowia.

Herbata czystek jak stosować?

Herbata czystek jak stosować?

Czystek Cistus incanus jest jedną z najsilniej działających roślin na system odpornościowy człowieka, nie mająca skutków ubocznych, jak również brak możliwości przedawkowania. Smakuje wspaniale z odrobiną miodu i soku z cytryny! Rozgrzewa w zimie, chłodzi w upalne dni! Jeśli już o niej słyszałeś, ale nie wiesz jak zacząć ją stosować przeczytaj poniższy poradnik.

 

Jak jeść jagody goji, aby schudnąć?

Jak jeść jagody goji, aby schudnąć?

Jeśli szukasz naturalnych produktów, które pomogą Ci osiągnąć trudny cel, czyli zrzucenie zbędnych kilogramów, to na pewno powinny zainteresować Cię jagody goji. Są to małe, czerwone owoce pochodzące ze wschodu, które stają się coraz bardziej znane i popularne dzięki niesamowicie pozytywnemu wpływowi na organizm ludzki. Poza tym przyspieszają metabolizm, spalanie tłuszczu oraz utratę wagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak mogą pomóc i jak włączyć je do codziennej diety, nie przegap naszego artykułu, w którym wyjaśniamy jak jeść jagody Goji, aby schudnąć.

Błonnik witalny - jak stosować?

Błonnik witalny - jak stosować?

Błonnik witalny to najlepszy i najmodniejszy ostatnio sposób na odchudzanie. Zwolennicy tego preparatu argumentują swoje przekonania tym, że błonnik jest w 100% naturalny, więc nie powoduje skutków ubocznych. Aby zobaczyć efekty zażywania błonnika wystarczy dosłownie kilka dni.

Czarnuszka przepisy na wyjątkowe potrawy

Czarnuszka przepisy na wyjątkowe potrawy

Czarnuszka jest używana w Indiach i na Bliskim Wschodzie, jako przyprawa, a w Europie również jako substytut pieprzu i przeróżnych innych przypraw. Czarnuszka jest powszechnie stosowana w kuchni indyjskiej, szczególnie w lekko duszonych potrawach z jagnięciny, takich jak korma. Jest również dodawana do dań warzywnych i wegetariańskich typu Dhal. Nasionami są posypywane chlebki naan przed pieczeniem. Czarnuszka jest składnikiem niektórych mieszanek przyprawowych garam masala. Nasiona czarnuszki w kuchni bliskowschodniej, ale i coraz częściej europejskie,j są dodawane do ciasta chlebowego. Ze względu na swoje niebywałe wartości odżywcze czarnuszkę powinniśmy wszyscy jak najczęściej dodawać do przyrządzanych dań. Niestety, na co dzień często brakuje nam inspiracji kulinarnych, dlatego poniżej znajdziecie kilka pomysłów na dania z zastosowaniem nasion czarnuszki.

Nasiona chia jak jeść?

Nasiona chia jak jeść?

Dobre i złe sposoby jedzenia nasion Chia

Istnieje kilka powodów, dla których nasiona chia pojawiły się w świadomości Polaków. Wykaz wyjątkowych korzyści tych małych nasion jest dłuuuuga: nasiona Chia zawierają duże ilości białka, zawierają też trzy razy więcej żelaza niż szpinak, mają dwa razy większą ilość potasu niż banany i są wspaniałym źródłem tak potrzebnego nam błonnika - aby wspomóc trawienie. Może i są to drobne nasiona, ale słowo "Chia" oznacza "siłę ", i pochodzi z języka Majów. Dają one potężnego kopa energetycznego i są doskonałym składnikiem diety nakierowanej na zrzucenie zbędnych kilogramów. Są natomiast dobre i złe sposoby na ich jedzenie, powinniśmy je poznać zanim zaczniemy przygodę z jednym z najbardziej znanych Superfood.

Nasiona chia przepisy dietetyczne

Nasiona chia przepisy dietetyczne

Miej zawsze nasiona chia pod ręką! Na prawdę warto!

Sprawdz, w jaki sposób możesz wykorzystać nasiona chia w swojej kuchni.